Ayak yanması bir çok kişinin karşılaştığı ve çeşitli sebeplere bağlı olarak genellikle de geceleri oluşan bir rahatsızlıktır. Ayak yanması ayak tabanında karıncalanma, iğnelenme ve kaşınma gibi hislerle kendini gösterir. En yaygın sebeplerinden bir tanesi ayak damarlarına giden sinirlerin yıpranmasıdır. Bunun dışında bir çok neden ayak yanmasına sebep olup yaşam kalitenizi düşürebilmektedir.
Ayaklarda Yanma Sebepleri Sinirlerin hasar görmesiyle oluşan ayak yanması: Bacak ve ayaklarda ki sinirlerin hasar görmesi sonucu ayaklarda yanma oluşur. Bu sinirlerde ki hasar oluşmasının sebebi ise şeker hastalığı, enfeksiyon, zona veya ayak veya bacağın incinmesinden kaynaklanır. Diyabetten kaynaklanan ayak yanması: Kan şekerinin uzun süre yüksek olması sinirlere kan götürerek oksijeni ve besin taşıyan kan damarlarını ve sinirin sinyal iletmesine zarar verir. Bu durumlarda genellikle ayaklarda ve bacaklarda yanma aşırı hassaslık oluşur. Sinirlerin kalınlaşması ile oluşan ayak yanması:
Ayakta ki sinirlerinden bir tanesinin kalınlaşması sonucunda ayaklarda yanma oluşur. Bu sinirin kalınlaşması ise uzun süre ayakta durmak, dar veya bol ayakkabı giymek veya koşma gibi ağır ve etkili spor yapılmasından kaynaklanır. Sinirlerin kalınlaşması ile ayak yanmasının en yaygın belirtisi sanki çakıl taşının üzerinde yürüyor hissi vermesidir. Ayak kemiklerinin yıpranması veya iltihaplanması sonucu oluşan ayak yanması: Kasların dar veya zayıf olması, yanlış ayakkabı tercihi, ayak pozisyonunun yanlış olması veya iltihaplı şişlik gibi nedenler ile ayak yanması oluşur. Genellikle ilk olarak baş parmağının altından başlar ve ayakta kaldıkça yanma hissi artar. Atardamarların daralmasıyla oluşan ayak yanması:
Yaş ilerledikçe artan bu durum atardamar duvarının kalınlaşması sonucunda oluşur. Yanma hissedilen ayakta ağrı, kasılma ve güçsüzlük gibi belirtilerde görülebilir. Bunların dışında ayaklardaki yanmaların diğer sebepleri: * kullanımı * Kronik böbrek rahatsızlığı * Hipotiroid * B12 vitaminin eksikliği * Menapoz