Adile Hanım’a yakışan harika bir icra.
Bu sesi zümrütten küpe yapıp kulaklarıma, elmastan kolye yapıp bağrıma takmak, sedeften çerçeve yapıp kalbimi bu sese asmak istiyorum. Ben gece gündüz bu sesin efsunlu dünyasında mest halde yaşıyorum. Canımı bu sese sarıp gökleri kucaklıyorum.
Bu kayıtta emeği geçen herksi can-ı gönülden kutluyor, çok teşekkür ediyorum.
Nicedir içimize taşralı, kendimize yabancı kesildik.
Kültürümüzün nezaketini, metafizik derinliğini, yekpare terkibini sesinizde görüyorum.
Kültürümüz, sayenizde bu ülkenin görüş ufkuna giriyor ve bize kim olduğumuzu hatırlatıyorsunuz.
Sizi sadece alkışlamak yetmez; sizi özel korumaya almalıyız.
Bu ülkenin kültür sanat yetkilileri nerede; lütfen gerçek sanatçılarımızı bu tolumun geniş mahfilleri ile buluşturun.
Toplum güzele, güzelliğe, sanatın inceliğine; güzele dönüştüren yönünü yaşamaya hasret kadı.
İşte size her yönü ile örnek gerçek sanatçı.
Klasik gelenekte sanat bir fütüvvet, sanatcı da fütüvvet ehli arasında sayılarmış.
Sanatçının hâlâ “fütüvvet ehli” olabileceğini gösteren varlığınıza bin teşekkür.
Tebrik ederim Adile hanım, ses var, yorum var, çığırış , var haykırış var, güzel Anadolumun kültürünü muhteşem sesiniz ve yüreğinizle harmanliyorsunuz , ortaya bu enfes yorumunuz çıkıyor 👏👏👏👏👏
Bir dergiye verdiğiniz söyleşide “ilhamını gelenekten alan bir yenilenme neden mümkün olmasın” diyerek kök değerlerimiz üzerinden sanat üreterek dolayısı ile kendimiz kalarak evrenselleşebileceğimizi vurgulamışsınız. Bu çağrınızı insanlık adına çok kıymetli buluyorum. Çünkü farklılıklarımız ile insanlık aleminin bir parçasıyız biz. Bunun içindir ki başka milletlerin farklılıklarına hep saygı göstermiş, onları yok saymamış, onlara ait güzel olanı hiç komplekse kapılmadan kendi elbisemizi giydirerek dönüştürmüş, zenginleştirmişiz. İşte siz sesinizle bu tasavvur ile oluşup tevarüs eden kültürün sözcülüğünü yapıyor, bu geleneği bu güne ve geleceğe taşıyorsunuz.
Adarno modern dönem kültür endüstrisini eleştirirken; “modern dinleyicinin davranış biçiminin insanlıktan çıkarılmış, hatta insanlıkla bağları kopartılmış şizofrenik bir davranış biçimi” olduğunu söylüyor. Bunun bir toplumun müziğini kendi köklerinden, kendi ruh ikliminden, kendi gelenek zincirinden koparmanın doğal bir sonucu olduğunu anlamak için allame olmaya lüzum yok. Öyle anlaşılıyor ki siz adanmış bir ruhla bu şizofrenik ve afazik duruma modern zaman dinleyicisini de kendine çağıran bir kararlılıkla direniyorsunuz. Dinleyiciyi sesinizle kendi özüne kendi sözüne çağırıyorsunuz. Sanatın idesine sadakat bu işte.
Sizin sanatçı duruşunuz için çok şey söylenebilir ama ben burada şu kadarını şöyliyeyim; “o muhteşem sesiniz maziyi, atalar geleneğini, tarihi bugüne getiren, bu günden de maziye, tarihe götüren bir çağrıya dönüşüyor.”
Sanatını ideolojik aygıta dönüştürmeyen duruş ve şuurunuzu da ayrıca hürmetle selamlıyorum.
Adile Hanım’ın türkülere hizmetini anlatmaya kelimeler yetmiyor. O bir millete mensup olmanın mesuliyetini ziyadesi ile yerine getiriyorken, hem onurlanıyor hem o milletin mensuplarını onurlandırıyor. Onun hançeresi sanki bu milletin bağrı gibi ses veriyor, sesinin içinde için için yanan bir közün sıcaklığı ile bizi sarıp sarmalıyor. Adile hanım türkülerimizi dosdoğru okuma gayreti ile, gönlümüzün bam telinden yakalayan enfes sesi ile ısrarla bizi kendimize ait olan bir aşka çağırıyor. Kendisine bahşedilen ses emanetini yerinde kullandığı için “SANATÇI” olmak vasfı en çok ona yakışıyor. Önünde saygı ile eğiliyor, muhabbetle teşekkür ediyorum.
Ben bu eseri sizden dinlediğimde
“Türk Müziğinin görklü sesi” demiştim. Siz türkü okurken duygum şudur; Geçtiğiniz yerlere gönlümü serebilsem ve siz hep orada gezinerek türkü söyleseniz.
Gönlümden bir saray yapsam ve siz orada gönlünüzce salınarak türkü okusanız.
Ve ben son nefesimde Fâtiha’lar, Yâsin’ler yanında bir de sadece sizin türkü okuyan sesinizi duysam.
Adile hanım ipeksi sesin ile bize her yöreyi sevdirdin’ yüreğine’ sesine’ ağzına’ sağlik orkestranın eline’ nefesine’ sağlık.
Yadigar Programınızın ilk başlarında okumuştunuz bu eseri. Ne vakit bizimle paylaşacaksınız diye bekliyorduk.
Her babayiğidin okumaya cesaret edemiyeceği nitelikteki bu eseri kusursuz bir yorum, inanılmaz güzellikte sesiniz ile bıraktınız gönlümüze.
Çok teşekkür ederiz Adile Hanım.
Bu kayıtta emeği geçen; “sesinizi kendi sanat zevki ile bezeyip bize ulaştıran kıymetli büyüğünüz Süleyman Nazif İlter’e” de minnetle teşekkür ederiz.
Adile Hanımefendi; Eşsiz güzellikteki ses iniz ve yorumunuzla gecemize renk kattınız. Teşekkür ederiz. Sesinize ve yüreğinize sağlık. Sağolun, varolun. Sevgi ile esen kalın.
🙏🧿💕
Türküler aşk olmuş, siz o aşkı kuşanmışsınız.
Sesiniz yağmurun toprağa indiği gibi iniyor gönüllere.
Teşekkür için yeterli gelmez ama ben bu sesin sahibinin gönlüne güller, nergisler, sümbüller asmak istiyorum.